Ve dnech 13. – 20. 12. 2023 se v klubovně naší školy konala výstava, kterou spolu se svými pedagogy připravili žáci 1. stupně. Cílem této výstavy bylo přiblížit tradiční vánoční a novoroční zvyky zemí, ze kterých pocházejí naši žáci.

Krásnou českou klasiku si vzaly na starosti děti z prvních a druhých tříd. Nechyběl klasicky ozdobený stromeček, vtipně vyrobený bramborový salát a kapr, vánočka a ani připomínka starých zvyků, např. krájení jablíček, pouštění lodiček, vázání řetězu okolo stolu.

Ukrajinské vánoce a novoroční tradice nádherně a do velkých detailů zpracovaly děti ze čtvrtých tříd a 3. A. I zde na nás čekala krásně prostřená tabule v klasickém přírodním stylu, nechyběla tradiční výzdoba a jídlo. Pro lepší orientaci děti stůl doplnily dvojjazyčnými cedulkami. Svátky na Ukrajině jsou velmi různorodé, liší se podle oblastí, proto i na naší výstavě byl připomenut příběh sv. Mikuláše a zvyky v podobě nadílky do bot před oknem, nebo pavouka a jeho pavučinky. Výstavu ještě ozdobily tradiční kroje pro chlapce i dívky.

Mongolskou část připravily děti z 3. B a pátých ročníků. Děti se zaměřily zejména na tradiční předměty a kroje, které jsou v Mongolsku spojeny s oslavou svátku Tsagaan Sar, což v překladu znamená Bílý měsíc a jde o oslavu nového lunárního roku.

Spojovacím prvkem byla malá ukázka Betlémů, které rovněž vytvořily nebo dodaly děti z prvního stupně. Zahájení výstavy bylo přístupno pro rodiče a veřejnost a díky paní učitelkám a některým maminkám jsme mohli návštěvníkům nabídnout i tradiční vánoční cukroví a pečivo z Čech, Ukrajiny i Mongolska.

Na poslední den 20. 12. 2023 si žáci celého prvního stupně a šestých tříd připravili vánoční jarmark, který měl velký úspěch a byl krásnou tečkou této akce.

A. Fotrová – tř. uč. 4. B